Despre Noi

Antirisk Consulting

Pentru ca oamenii să conștientizeze necesitatea implementării unui sistem de stingere a incendiilor, cu tot ce presupune acesta, au nevoie să înțeleagă câteva particularități importante. Despre toate aceste aspecte legate de avize, autorizații, situația reală a operatorilor economici care au obligația legală (dar și morală) să-ți asigure construcțiile – am discutat cu Costel Burlibașa, consultant cu experiență în domeniul situațiilor de risc.

 

Antirisk: Cât de greu este să obții o autorizație de incendiu?

C.Burlibașa: Este destul de greu pentru că obținerea unui aviz sau a unei autorizații de incendiu este un procedeu destul de complex. Ai nevoie de specialiști care să evalueze în primă fază la construcțiile existente dacă ai nevoie de autorizație sau aviz. Pentru construcțiile noi, avizele sunt solicitate prin certificatele de urbanism. Când vrei să construiești un imobil, mergi la primărie, soliciți un certificat de urbanism și acolo ți se transmit condițiile tehnice pentru construcția ta și de unde poți cere avize. Avizul este un document cerut prin certificatul de urbanism.

 

Antirisk: Care este diferența dintre aviz și autorizație?

C.Burlibașa: Avizul este pe hârtie, autorizația este ceva faptic. Avizul odată obținut reprezintă confirmarea de către autorități a faptului că proiectul tău respectă toate normele de securitate la incendiu. Abia după ce ai terminat lucrările poți merge să soliciți autorizație. Iar autorizația reprezintă faptul că proiectul construit respectă integral normele legislative.

 

Antirisk: Oamneii nu știu care este diferența între PSI și ISU. Sau consideră că sunt două lucruri diametral opose. O să te rog să le spui ce reprezintă, de fapt, cele două?

C.Burlibașa: Cele două nu sunt, de fapt, cele două. ISU este acronimul de la Inspectoratul pentru situații de urgență, iar PSI este activitatea cu care se ocupă ISU, respectiv prevenirea și stingerea incendiilor.

 

Antirisk: Cine sunt cei care au nevoie de avize și autorizații ISU?

C.Burlibașa: Construcțiile vechi, cele noi sau cele existente care își fac schimbări sau modificări  de destinație. Construcțiile care necesită aceste documente sunt cele stipulate în Hotărârea de Guvern 571/2017 (insert pdf pe cuvintele hotărârea de guvern nr 571/2017)

 

Antirisk: Există o nevoie indispensabilă de a aplea la o companie care întocmește astfel de proceduri?

C.Burlibașa: În proporție de 99%  apelarea la serviciile unei astfel de firme se dovedește a fi un ajutor real. Desigur, acest procedeu oamneii îl pot îndeplini și singuri, dacă știu ce au de făcut. În primul rând trebuie să cunoască legislația, să meargă la proiectanți, arhitecți, instalatori care să le facă toată documentele, dar asta ar însemna efectiv să stăpânească domeniul foarte bine. Vorbim de ajutor în condițiile în care o astfel de firmă te poate degreva de niște sarcini și resurse financiare, materiale sau de timp.

Antirisk: În România există conceptul de responsabilitate socială atunci când vorbim despre respectarea regulilor de securitate la incendiu?

C.Burlibașa: Conceptul există, dar cred că oamenii nu se preocupă prea mult de așa ceva. Desigur, există o categorie responabilă care a început să se ocupe de respectivele procedee chiar înainte de Colectiv și continuă să le implementeze.

 

Antirisk: Care este durata estimativă de timp pentru finalizarea unor astfel de procese?

C.Burlibașa: Nu se poate prevede o durată de timp. Cine prevede sau estimează o astfel de perioadă cu siguranță nu a lucrat foarte mult în acest domeniu. Obținerea unor astfel de autorizații angrenează mai mulți actori, fie că vorbim de prestatorul care întocmește aceste documente și este direct respunzător de timpul în care poate finaliza acest procedeu, iar mai apoi pe baza documentelor oferite de prestator, beneficiarul trebuie să se asigure că acestea vor fi implementate  – procedeul este unul cronofag și implică toate părțile. Concluzionând, au fost cazuri în care procedurile s-au finalizat în termen de șase luni de zile, dar au fost și cazuri în care acestea nu au fost finalizate niciodată. Termenul pentru obținerea unui certificat de urbanism este între 30 și 90 de zile sau depinde cât de promptă este autoritatea publică locală (în cazul de față primăria). Verificare la ISU o dată sau de două ori mai cuprinde încă un interval de 30 zile zile, apoi obținerea autorizației de construire alte 30-40 zile. Prin urmare, de tot acest timp îndelungat nu se face răspunzător clientul sau autoritatea sau firma către care s-a externalizat serviciu.

 

Antirisk: Autoritățile din România au îngreunat sau au simplificat în ultimii ani chestiunile birocratice?

C.Burlibașa: Declarativ și legislativ au ușurat și fluidizat procesul, dar faptic, lucrătorii din instituții îngreunează mult acest proces din cauza puținelor resurse umane de care dispun. Volumul cererilor de avize și autorizații s-a dublat după incidentul tragic de la Colectiv, iar asta face ca lucrurile să se miște foarte greu, deoarece se întâmplă în multe cazuri să se facă o supra evaluare a documentelor.

 

Antirisk: Ce ar trebui să se schimbe? Birocrația sau percepția conștiinței umane?

C.Burlibașa: Din punct de vedere birocratic ar trebui relansate normele de securitate la incendiu. Din statistici, cu toate că normele de securitate la incendiu sunt mult mai stricte, numărul incendiilor nu a scăzut ca procent din numărul de construcții. Consider că normele legislative ar trebui adaptate la economia noastră – până la urmă, costurile unor construcții sunt aceleași fie că vorbim de București sau Londra, diferența o face disponibilitatea noastră financiară. Dacă tot vorbim de economie, ar fi bine să precizăm că majoritatea construcțiilor în care se întâmplă activități economice sunt în clădiri închiriate, prin urmare nici un proprietar nu dorește să investească în construcția respectivă foarte mulți bani în măsuri de apărare împotriva incendiilor.

 

Antirisk: Care sunt amenzile pentru o clădire care nu deține autorizație de securitate la incendiu?

C.Burlibașa: Pentru lipsa autorizației putem vorbi de amenzi între 5 și 10 mii de lei. Mai trebuie menționat că pe lângă aceste sume, oamenii trebuie să aibă în vedere faptul că compania de asigurări nu te despăgubește în caz de incendiu, dacă nu deții toate autorizațiile.

Antirisk: Există campanii de informare și conștientizare cu privire la necesitatea implementării sau alinierii la normele legislative de către agenții economici?

C.Burlibașa: Nu, din câte știu eu, autoritățile nu au făcut astfel de campanii.