Crisis management plan – BCP – Managementul situatiilor de criza

Un concept nou, apărut și în România

Crisis Management plan & BCP

Conceptele de Crisis Management Plan și BCP (Business Contingency / Continuity Plan) au fost aduse în România de către companiile multinaționale care operează cu un număr mare de clienți și de angajați.

Crisis Management Plan sau managementul crizelor se referă la un plan amănunțit care arată ce acțiuni trebuie adoptate în cazul unei situații de criză pentru prevenirea dezastrelor. Criza reprezintă un eveniment neașteptat care poate aduce prejudicii companiei și poate semăna teamă și panică printre angajați. Pentru a evita panica și acțiunile aleatorii, dăunătoare, compania trebuie să implementeze un plan descriptiv care să indice ce anume trebuie făcut în anumite situații de urgență. Această strategie sau plan de criză îi va ajuta pe angajați să depășească situația dificilă fără traume.

Un plan de criză pentru prevenirea dezastrelor se realizează identificând zonele și factorii care pot conduce către situații de criză la locul de muncă și stabilirea măsurilor de prevenire a acestora sau de limitare a efectelor negative și minimizare a pierderilor. Se stabilesc anumite acțiuni care au menirea de a limita sau a minimiza pierderile și prejudiciile în urma unei situații de criză și de asemenea se iau măsuri de recuperare, restabilire, a companiei după o perioadă de criză sau o situație de urgență.

BCP sau Business Contingency/ Continuity Plan reprezintă un proces de creare a unor sisteme de prevenire și de recuperare în cazul unor potențiale amenințări. În cadrul acestui plan sunt incluse evenimentele care pot avea un impact negativ asupra activităților companiei. Câteva exemple de amenințări sunt: defectarea unor aparaturi sau echipamente esențiale, întreruperea electricității, deteriorarea infrastructurii etc.  BCP cuprinde mai multe etape.

Prima etapă este Business Impact Analysis (BIA) care presupune discernerea între situațiile critice, urgente, și cele care nu sunt urgente în ce privește activitățile companiei.

A doua etapă este analiza de risc, care indică pașii necesari, specifici, pentru recuperare sau refacere în cazul unui anumit fel de amenințare sau risc.

Scenariul impactului reprezintă a treia etapă. În această etapă, se construiește un plan de recuperare a afacerii în cel mai amănunțit mod. Se analizează fiecare risc identificat și se realizează un scenariu care să arate impactul pe care îl poate avea acel risc asupra companiei și care sunt cele mai bune soluții de recuperare.

Ultima etapă a BCP este cea a recuperării propriu-zise care implică aducerea în practică a planului conceput pe baza analizei.

BCP este parte integrată a procesului de management al crizelor și, așa cum am văzut în etapele prezentate, are legătură cu planificarea acțiunilor în situații de urgență, de criză, astfel încât societatea să reușească să asigure din nou serviciile sale clienților. BCP este solicitat de cliențiii care pot avea pierderi mari în urma neasigurării de către contractor a serviciilor contractate. Companiile de asigurări, care încheie polițe de asigurare chiar și pentru perioadele de inactivitate, solicită de asemenea întocmirea de planuri de BCP din partea clienților pe care ii asigură.

De aceea, iată că venim în întâmpinarea dumneavoastră pentru a satisface și acest imperativ al marilor companii de a avea un plan de securitate cât mai bine conceput, oferim servicii de Crisis Management și BCP. Suntem o echipă cu o vastă experiență în domeniul menționat și vă garantăm că activitatea dumneavoastră se va desfășura în deplină siguranță.

V-am convins?

Daca aveti nevoie de serviciile descrise mai sus, cereti o oferta!

Meniu